Sosiaaliturva vastikkeelliseksi

Sosiaaliturva vastikkeelliseksi

KESKIVIIKKONA 12. MARRASKUUTA 2014
Ben Zyskowicz /kok (vastauspuheenvuoro): Arvoisa herra puhemies! Edustaja Alanko-Kahiluoto kysyi, uskonko, että uudet työpaikat syntyvät kuntouttavan työtoiminnan myötä. En tietystikään. Uudet työpaikat syntyvät, kun parannamme yrittämisen edellytyksiä ja suomalaisen yrittäjyyden kilpailukykyä. Mutta en pidä oikeana sitä, että työkykyisille ja työikäisille ihmisille maksetaan sosiaaliturvaa kotiin, vaan heiltä pitää edellyttää mutta heille myös tarjota merkityksellistä tekemistä, jota löytyy esimerkiksi vanhustenhoidon parista. Perussuomalaiset ilmoittivat ymmärtääkseni olevansa samaa mieltä, mutta keskustalta en saanut ainakaan vielä vastausta. Oletteko te tästä vastikkeellisesta sosiaaliturvasta samaa mieltä vai oletteko eri mieltä?No, ei keskustalta ole kyllä saatu vastausta paljon suurempiinkaan kysymyksiin. Te olette vastustaneet hallituksen – niin kuin te itsekin sanotte – miljardiluokan leikkauksia kuntien valtionosuuksiin ja koulutukseen. Te olette vastustaneet niitä julmasti ja todella selkeästi. Nyt kun teillä on oma lisäbudjetti, niin senttiäkään, senttiäkään te ette ole niistä leikkauksista palauttamassa. Mitä tästä pitäisi päätellä?
 
KESKIVIIKKONA 12. MARRASKUUTA 2014
Ben Zyskowicz /kok (vastauspuheenvuoro): Arvoisa herra puhemies! Siitä olen tyytyväinen, että sekä perussuomalaiset että keskusta ovat varjobudjeteissaan tukeneet yrittämisen ja yrittäjyyden toimintaedellytyksiä ja tätä kautta tukeneet kokoomuksen linjauksia. Kaiken taloudellisen hyvinvoinnin perusta on työnteko ja yrittäjyys. Sitä pitää tukea, siihen pitää panostaa. Tämä maa nousee työnteolla, ei verottamalla eikä valittamalla.Itse olen sitä mieltä, että itse asiassa terveille ja työkykyisille ihmisille ei pitäisi maksaa sosiaaliturvaa kotiin, vaan aina pitäisi tarjota ja edellyttää jotain merkityksellistä tekemistä, jota kutsutaan tänä päivänä kai kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Ministeri Risikko on tästä vastikkeellisesta sosiaaliturvasta paljon puhunut ja asettanut työryhmän sitä miettimään. Kysyn oppositiopuolueilta: oletteko tämän vastikkeellisen sosiaaliturvan kannalla?Mitä tulee tähän koulutuskeskusteluun, niin eihän siitä nyt päästä mihinkään, että te olette arvostelleet täällä jatkuvasti näitä säästöjä ja leikkauksia, ja kun te teette oman varjobudjetin, niin sieltä ne korjaukset kuitenkin puuttuvat.
 
TIISTAINA 23. SYYSKUUTA 2014 kello 14.00
Ben Zyskowicz /kok (vastauspuheenvuoro): Arvoisa herra puhemies! Kyllä on surkea maa tämä yhteinen isänmaamme, surkea. Kyllä on surkea. Mihinkään muuhun käsitykseen ei voi tulla, kun kuunteli esimerkiksi edustajien Puumala ja Hänninen puheenvuoroja. Surkea maa! (Paavo Arhinmäki: Ei ole, hallitus on surkea!) Minä olen täysin eri mieltä. Minun mielestäni Suomi on maailman paras maa, ja haluaisin edustaja Puumalalta esimerkiksi kuulla, missä maassa kaikkein pienituloisimmatkin ihmiset pystyvät elämään paremmin kuin Suomessa. (Paavo Arhinmäki: Ruotsissa!) Tämä ei tarkoita sitä, etteikö jatkuvasti pitäisi pyrkiä parempaan.Mitä sitten tulee näihin kokeiluihin: Voidaan kokeilla erilaisia kokeiluja, mutta itse en kannata sitä, että työikäisille ja työkykyisille ihmisille maksetaan vielä helpommin rahaa kotiin. Minun mielestäni kannatan Paltamon mallin mukaisia kokeiluja, joissa ihmisille tarjotaan aina työtä ja työtä vastaan toimeentuloa eli vastikkeellista sosiaaliturvaa. Se olisi oikea kokeilu.
 
TORSTAINA 14. MARRASKUUTA 2013
Ben Zyskowicz /kok:  Arvoisa herra puhemies! Edustaja Salosen ja edustaja Heinosen keskustelun perusteella luulisin, että on aiheellista todeta, että nekään nuoret, jotka turvautuvat toimeentulotukeen, joutuvat turvautumaan, ja jotka eivät tulisi tapaamaan sosiaalityöntekijöitä, eivät ole kaikki veistetyt samasta puusta. Minä luulen, että on niitä nuoria, joista edustaja Salonen puhui, joiden päihdeongelmat tai mielenterveysongelmat ovat sellaisia, että tällainen sanktio ei heidän kohdallaan toimisi. Mutta sitten on myös niitä nuoria, jotka vähintään henkisesti näyttävät keskisormea sosiaalitantoille ja jotka lähtevät siitä Sossu-Tatun tavoin, että rahaa tulee sen verran kuin pitääkin, eivätkä he viitsi lähteä ketään sosiaalivirkailijoita tapaamaan eivätkä ole kiinnostuneita tarjotuista mahdollisuuksista. Tällaisten henkilöiden kohdalla sitten tällainen keskustelu voisi muuttaa heidän käsitystään, ja tällaisten henkilöiden kohdalla tällainen toimeentulotuen vähentäminen saattaisi toimia kannustimena tällaiseen tapaamiseen.Minun mielestäni aloite on varmasti hyvä, kun se lähtee, ja laki lähtee niin päin, että tämä velvollisuus on ennen kaikkea sosiaalipuolella, mutta itse uskon siihen, että myös velvollisuus nuoren puolelle, mutta totta kai sen velvollisuuden täytäntöönpanossa eli näissä mahdollisissa sanktioissa pitää ottaa huomioon näiden nuorten tosiasiallinen mahdollisuus esimerkiksi ymmärtää ja tiedostaa, mistä on kyse.Mitä sitten tulee edustaja Pelkosen viimeiseen puheenvuoroon, niin minä olen kyllä periaatteessa siitä hyvin samaa mieltä. Jos on kyse työikäisistä, työkykyisistä, terveistä nuorista – ainakin nuorista – niin en maksaisi lainkaan toimeentulotukea tai tällaista sosiaaliturvaa kotiin, vaan tarjoaisin mutta aina myös edellyttäisin työtä, koulutusta, tukitoimintaa, kuntouttavaa työtoimintaa ja niin edelleen.
 
KESKIVIIKKONA 9. LOKAKUUTA 2013
Ben Zyskowicz /kok (vastauspuheenvuoro): Arvoisa herra puhemies! Edustaja Yrttiaho moitti pääministeri Kataista siitä, että tämä puhuu liikaa työstä ja työn tarjonnasta. Minusta päinvastoin tuntuu, että me emme riittävästi yhteiskunnassa arvosta työn tekemistä. Tällä hetkellä kansaa raivostuttaa ja pöyristyttää – ja, herra puhemies, aivan aiheesta – Tuima.fi-lehdessä ollut juttu 26-vuotiaasta Tatusta, joka ei halua tehdä työtä eikä opiskella. Hän sanoo jutussa näin: ”Olen aina ollut sellainen hippi luonne ja flegmaattinen persoona, että mieluummin olen vapaa tekemään oikeasti mitä haluan, kuin että tekisin töitä ja saisin vähän enemmän rahaa.” Hän on onnistuneesti vältellyt sekä työn tekemistä että muita työvoimapalvelun toimia. Miten yhteiskunta tämmöiseen henkilöön nyt sitten suhtautuu? No, suhtautuu siten, että maksamme yli 1 000 euroa kuukaudessa niiden ihmisten verorahoja, jotka tekevät työtä ja maksavat veronsa. Tätäkö me todella haluamme? Minä en ainakaan halua, ja onneksi ministeri Risikko on tehnyt aloitteen sosiaaliturvan vastikkeellistamisesta.

Jaa kirjoitus: